Wat moeten we zonder bijen...
Eigenlijk is het niets nieuws. We weten het allemaal. De bij is essentieel voor het leven op aarde. Albert Einstein heeft eens gezegd: "Als de bij uitsterft, volgt de mensheid twee jaar later".
In onze moderne maatschappij met monoculturen, insecticiden, intensieve landbouw en het verdwijnen van natuurgebied heeft de honingbij het in Nederland erg moeilijk. Tegelijkertijd zijn er echter veel meer bijen nodig dan een eeuw geleden. We hebben simpelweg meer monden te voeden dus meer voedsel te produceren en voor de bevruchting van onze gewassen hebben we de bijen nodig. Het is al zó erg gesteld met de natuur in Nederland, dat de honingbij in het wild in Nederland eigenlijk niet meer kan overleven. De honingbijen kunnen niet meer zonder de imkers die ze verzorgen!
Interessant om te weten...
Er valt zo veel te vertellen over bijen. Bijen zijn enorm interessante dieren. Een bijenvolk bestaat niet alleen uit individuen, maar als volk is het een soort super-organisme. Zo is een individuele bij koudbloedig, maar de kolonie is warmbloedig. In de winter blijft het in kast lekker warm en in het broednest zelfs 35,5 C.
Elke werkbij vervult in haar leven verschillende functies: van voedster, soldaat, honingmagazijn medewerker, poetsvrouw, vliegbij om nectar of water te halen tot mobiele airco-unit.
- Eén bijenvolk bestaat in de zomer uit zo'n 60.000 werkbijen, één koningin en alleen gedurende de maanden mei tot augustus een paar duizend mannelijke bijen (darren). In de winter zijn de darren verdwenen en is het aantal werkbijen tot ca 15.000 teruggelopen. Deze werkbijen kunnen wel veel langer leven dan de werkbijen in de zomer.
- Een koningin kan 5 jaar, een dar (mannetje) 3 maanden, een (zomer) werkbij 6 weken en een winterbij 6 maanden oud worden.
- Een koningin legt in het hoogseizoen ± 2.000 eitjes per dag en elke zomer worden er per volk ongeveer 150.000 nieuwe bijen geboren.
- De ontwikkeling van ei tot individu duurt bij een koningin 16 dagen, een werkbij 21 dagen en een dar 24 dagen.
- Een bij kan haar eigen gewicht aan honing of stuifmeel dragen (ter vergelijking: een vliegtuig slechts een kwart van zijn eigen gewicht).
- Een bij moet 4.000 bloemen bezoeken om 1 eetlepel honing te maken (kan je nagaan hoe belangrijk het is om bloemen in je tuin te zetten).
- Een werkbij vliegt wel 35 maal per dag uit om nectar en/of stuifmeel te halen en dat doet ze met een snelheid van zo'n 40km/u.
- Bijen zoeken in een straal van ongeveer 3 kilometer van de kast naar voedsel.
- Bijen leggen voor het verzamelen van 1 kg honing een afstand af van 40.000 tot 50.000 km (dat is de omtrek van de aarde).
- Een bijenvolk verzamelt per jaar ongeveer 20 kg stuifmeel, 120 kg nectar, 25 liter water en ongeveer 100g propolis.
- De evolutie van de honingbij was reeds 50 miljoen jaar geleden voltooid en de mensheid maakt sinds haar bestaan gebruik van haar producten zoals bijenwas en honing.
- Het voedsel dat een vrouwelijke larve krijgt, bepaalt of ze een werkbij of een koningin wordt.
- Een dar (mannetjesbij) wordt geboren uit een onbevrucht eitje.